Det finns gränser

… för cigarettinförseln

Rökningen har minskat i Sverige tack vare reklamregler, skatter och det faktum att man bara får ta med sig fyra limpor när man reser från ett annat EU-land.

…för alkoholinförseln

Varje gång du reser från ett EU-land får du ta med dig flera hundra liter alkohol. Detta trots att alkohol på samma sätt som cigaretter skada folkhälsan. I motsats till rökningen har alkoholkonsumtionen ökat, bland annat på grund av införseln.

 … för hur mycket alkohol vi tål

Individuellt men också för samhället finns det gränser för hur mycket alkohol vi tål. Vem tar hand om fler än 200 000 barn som växer upp med missbrukande föräldrar? Vem betalar vården för dem som skadas av rattfulla förare i trafiken?

Det gör vi alla.

Att sätta gränser för hälso- och miljöfarliga varor är rimligt – även i EU. Alkohol är precis som cigaretter en hälsofarlig vara.

Sveriges politiker har ett ansvar för hur situationen är i Sverige. Vill Sveriges politiker ha ett samhälle med mer eller mindre alkoholrelaterade problem? Sannolikt mindre. Då finns bara en väg. Sveriges politiker måste driva frågan om att införselgränserna för alkohol måste sänkas nu!


Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00