Spritlangningen till unga ökar i Halland

2009 anmäldes 44 fall av langning av alkohol till Polisen i Halland. Det är mer än en sexdubbling jämfört med 2000, då bara sju fall anmäldes.

– Hade det varit dyrare med alkohol i Tyskland hade vi inte haft den problematiken, säger närpolischef Ingmar Nilja i en intervju i Hallandsposten (2010-08-11).

Ingmar Nilja ser framför allt två skäl till ökningen:

  1. De generösa införselreglerna från andra EU-länder. Det som dominerar i Halmstad är langare som köper alkohol utomlands, ofta Tyskland, och sedan åker tillbaka till Sverige och säljer alkoholen vidare.
  2. Polisen har arbetat intensivare mot olaglig dryckeshantering och bl a gjort flera stora tillslag, såväl på gatan som i bostäder som fungerat som privata små Systembolag.

För att stävja ungdomsbrottlighet har polisen tillsatt en särskild ungdomsgrupp med uppgift att bl a arbeta mot langning till ungdomar. Polisen konstaterar att det finns tydliga samband mellan våldsbrott bland ungdomar och alkoholkonsumtion.

– Langarna vill enbart tjäna pengar, säger en av polisens spanare till Hallands Nyheter. Ofta tar de ut ett överpris när de säljer till ungdomar och utnyttjar på så sätt ungdomarna ännu lite mer än när de säljer till vuxna.

Länk till artikeln i Hallandsposten.

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00