Farliga farligheter

Titta in i vårt arkiv … och du blir förvånad över vilka möjligheter – eller rättare tillgångar – vi har förvarade i våra arkivlokaler. Just idag bläddrade jag i några gamla tidningar för att finna något material att uppmärksamma och fastnade då för ett gulnat litet luggslitet exemplar av en tidning, som hade döpts till NATIONALKURIREN – ett organ för Nationaltemplarorden i Sverige. Just detta exemplar var daterat 4 maj 1910.

Nationalkuriren

Förutom ganska så torra inlägg om diverse krets- och distriktsårsmöten fanns också ett osignerat kåseri, som handlade om livets farligheter och jag tager mig friheten att citera litet av det som framgick i artikeln:

”När och om man betänker hur farligt det är att leva, tycker man ju nästan att man är en riktig hjälte som bara kan och vågar leva!

Det är farligt redan att stiga upp. Man skall som bekant stiga upp med rätt fot först. Men vilken fot som är den rätta – det vet man ju inte. Så det är alltså en ren slump om man inte gör sig olycklig redan innan man ens är vaken.

Det är farligt att tvätta sig – får så lätt tvål i ögonen och skulle då telefonen ringa och man gnuggar tvålen ur ögonen eller blundar och famlar sig fram – ja, då vet ju alla hur det kan gå.

Att äta är livsfarligt. Antingen äts den glupskt med oanade konsekvenser eller så är den giftig. För att inte tala om mjölken – framför allt surmjölken – den är direkt dödande. Pröva själv genom att lägga en fluga i mjölkfatet. Du kan konstatera att flugan är död inom en halvtimme.

Att gå ut på gatan är förenat med stora svårigheter. Det berömda bananskalet ligger ju där och väntar. Det är också farligt att arbeta. Det finns folk, som blir trötta bara genom att se på när andra jobbar – hur skulle det då bli om de skulle arbeta själva?

Att roa sig med dans är inget att rekommendera. Man snurrar och så blir man yr och måste dricka ur medförd läskflaska och kommer naturligt nog att bli oregerlig. När får vi förbudsomröstning om dans?

Men det allra farligaste är giftermålet. Framför allt männen. Statistiken visar ju på långt fler änkor än änklingar. Men även det ljuva ungkarlslivet har sina faror. Sålunda är 87 av 100 inbrottstjuvar ogifta. Men förklaringen finns väl i att äkta män är lyckliga i hemmet och därmed obrottsliga – ty de får ju inte gå hemifrån!!

Att resa är också vanskligt – tänk bara på alla tåg som spårar ur, ångbåtar som går till botten och luftskepp som dimper ner lite här och var.

Och tro för all del inte att den goda sömnen är ofarlig. Det heter visserligen att den som sover syndar ej. Men den som satte upp den tesen har tydligen inte haft reda på att det finns något som heter underlåtenhetssynder!! Och hur många sådana det hinns med under en timmes sömn kan nog inte den bäste matematiker räkna ut.

Och tänk så mycket det kan hända då du sover och som du inte kan påverka. Åskan kan slå ner, jordbävning, icke att förglömma.

Ja, ju mer man betraktar alla livets farligheter, desto mer skrämmande blir det att leva men ett är ju helt säkert – vi är väldigt duktiga som inte ger oss utan fortsätter att leva!!!! ”
Ja, så skrevs det 1910 – och visst har vi samma problem med livet idag 2008, nästan 100 år senare, men det kanske sågs på ett annat sätt då. Eller är det bara så enkelt att det faktiskt var – – roligare förr!?

undrar ibland Bengt Lindqvist

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00