Ungnykterister blockerade E6

Det blev trafikkaos i Falkenberg när en grupp unga nykte- rister stoppade trafiken på E6:an. Bilkön sades ringla ända till Bölse, cirka en mil norrut från Falkenbergs cent- rum.

Klicka på valfri bild för att starta bildspelet.

Händelsen inträffade på midsommardagen 1959 när det årets SGU-kongress hölls i Falkenberg och hade festtåg från Visningshallen i centrum ut till Falkenbergs idrottsplats.

En del av denna sträcka tågade man på dåvarande riks-tvåan (sedermera europaväg 6) med fanor och tre blåsorkestrar. Lyckligtvis, får man väl säga, var trafikintensiteten inte så hög vid den tiden, men köer blev det naturligtvis ändå och bilisterna fick vackert vänta tills festtåget passerat. Men för att i möjligaste mån blidka arga trafikanter hade SGU placerat ut blomsterflickor som delade ut rosor till de drabbade fordonsförarna.

Kongressen hade lockat 2 300 deltagare men festtåget beräknades bestå av cirka 3 000 personer. Något sådant ”har man aldrig skådat make till förr”, skrev Hallands Nyheter och fortsatte ”Ett par tusen glada ungdomar från hela vårt land, från grannländerna, Liberia och Tyskland, var en ståtlig syn.”

Hela staden på benen

Och falkenbergsborna tycktes ha gått man ur huse för att bevittna SGU-evenemanget. Kortegevägen kantades av nyfikna och uppskattningsvis 6 000 personer mötte upp på idrottsplatsen för att bl a få en skymt av kongressens hedersgäst, som var ingen mindre än den då 25-åriga prinsessan Margaretha. Enl media var detta publikrekord och den som innehade det tidigare rekordet från slutet av 1920-talet var prinsessans egen far.

Vid arrangemanget medverkade bl a landshövdingen Reimer Johansson och miss SGU, Anna-Lisa Mattsson från Fagersta, som överlämnade en blombukett till prinsessan.

Fullt upp hela tiden

Men paraden och midsommardagsaktiviteterna på idrottsplatsen var bara en av många aktiviteter under kongressen som marknadsfördes som Västkustens största midsommarevenemang från midsommar till midsommar, d v s från almanackans midsommarhelg till den ”riktiga” midsommaren.

Det var ett fullspäckat program under de sex kongressdagarna. Det började med kanonsalut från Vallarnas fästningsruin kl 8.00 på midsommaraftonen och avslutades med avskedssamkväm i den då splitter nya Strandbaden. Varje dag däremellan var det förhandlingar, mycket dans och underhållning.
Bland de medverkande syntes t ex sångerskan Birgit Finnilä, operasångarna Busk Margit Jonson och Ingvar Wixell, Carl Jularbo, Sonya Hedenbratt, Lily Berglund och Göte Wilhelmsson m fl.

Komedi på Vallarna

Ett antal lokala förmågor fanns också med under kongressen. Som t ex Bertil Knutsson från Halmstad, som spelade Harlequin i Holbergs komedi ”De osynliga” i tre akter på Vallarnas friluftsteater. Således långt innan Krister och Stefan gjorde den platsen till Sveriges buskiscenter.

Leif Arne Gustavsson


Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00